„Ne várják, hogy feladjuk identitásunkat”

„Ne várják, hogy feladjuk identitásunkat”
A vasárnapi parlamenti választások eredményeiről, a jövőről, az USL és az RMDSZ közötti tárgyalásokról esett szó hétfőn Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sajtótájékoztatóján.

 

Optimisták vagyunk és bizakodóak, fogalmazott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke a hétfői sajtótájékoztatón. Véleménye szerint nemcsak hogy megtartotta, hanem növelte is népszerűségét a Néppárt, hiszen az elért eredményeket ezúttal a helyhatósági választásokhoz képest jóval gyengébb részvételi arányhoz kell viszonyítani.

„Félelemkampány”

Azzal kapcsolatosan, hogy az erdélyi megyék nagy része országos szinten a sereghajtók között szerepel, Szilágyi Zsolt megfogalmazta: a rossz időjárás visszavetette a részvételt, és ez nem csak a Néppártnak, hanem az ARD-nek és az RMDSZ-nek sem kedvezett. A politikus szerint ugyanakkor az RMDSZ által folytatott „félelemkampány” is okolható azért, hogy a magyarok részvétele így alakult. „Versenytársnak”, és nem „ellenségnek” nevezve az érdekvédelmi szövetséget, Szilágyi Zsolt gratulált az RMDSZ-nek az elért eredményért, felhíva a figyelmet a választás napjának egyik „legszomorúbb” fejezetére: az urnazárást, és az első eredmények közzétételét követően Kovásznán az EMNP egyik óriásbanneréből kivágták Toró T. Tibor néppárti elnök fejét, és egy gyászgyertyát gyújtottak a helyén. – Gusztustalan és szomorú, hogy ilyen történik, mondta Szilágyi Zsolt, aki szerint ha a helyi RMDSZ-esek nem is, illő volna, ha Kelemen Hunor országos elnök bocsánatot kérne.

Biharban is találtak törvénysértésre utaló jeleket a vasárnapi parlamenti választásokon, mondta a politikus. Példaként említette Szalacsot, ahol, úgy tűnik, hogy a voksolást megelőzően „tömegesen betegedtek le az emberek”: 85 esetben kérvényezték a mozgóurnát. Szilágy Zsolt állítása szerint az orvosok listát kaptak azokról, akiket „nem szállíthatóaknak” kell nyilvánítani, és feltette a kérdést: hány és hány helyen fordulhatott még elő olyan törvénytelenség, amit nem láttak? Az ügyet jelezték az illetékeseknél, és remélik, hogy kivizsgálják, hiszen ha nem is változtat az eredményeken, „elejét veheti újabb visszaélés szándékának”.

Egy eszme mellett

Zatykó Gyula azokra a vádakra reagált, melyek szerint a Néppártra leadott voksok „elveszett szavazatoknak” számítanak. Az EMNP alelnöke úgy vélekedett: a föderalizmus és az autonómia eszméje mellett tették le a voksukat azok, akik a csillagra ütötték pecsétjüket, így nem lehet elveszettnek nevezni ezeket a szavazatokat. Emlékeztetett arra, hogy bár a Magyar Polgári Párt (MPP) „nagy vargabetűt” írt le a választások előtt, és az RMDSZ-re való szavazásra buzdított, sokan nem hallgattak a „szirénhangokra”, ugyanis szép számban kaptak MPP-s voksokat is, főleg a Székelyföldön.

A jövővel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva Szilágyi Zsolt elmondta: egyetértés volt a Néppárt keretében azt illetően, hogy el kell indulni a választásokon, és „a tendencia jó, a csapat lelkes”. Zatykó Gyula szerint hosszú távon csak az összefogás, a magyar koalíció a járható út, az RMDSZ-nél pedig „ne várják azt, hogy feladjuk identitásunkat”.

„Nem meglepő”

Szilágyi Zsolt szerint „nem meglepő” a körvonalazódó USL-RMDSZ együttműködés, ugyanakkor minimum elgondolkodtató, hogy a magyar érdekvédelmi szövetség most azzal a koalícióval bocsátkozik tárgyalásokba, amely annak idején épp a Marosvásárhelyi Orvosi és Gógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügye kapcsán buktatta meg az előző kormányt. A politikus szerint sokatmondó az is, hogy ilyen gyorsan bejelentették a tárgyalások tényét. „Nem kilenctől fél tízig beszélték ezt meg”, vélekedett Szilágyi, míg Zatykó Gyula szerint az RMDSZ ezzel a lépéssel az erdélyi magyar társadalom ellen megy, hiszen az augusztusi referendum kapcsán az erdélyi választók világosan kinyilvánították, hogyan viszonyulnak az USL-hez.

Tököli Magdolna