„Mintha szervezett rablás lenne”

„Mintha szervezett rablás lenne”
Többek között a közszállítással kapcsolatos törvénykezés hiányosságaira hívta fel a figyelmet Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatója a csütörtöki sajtótájáékoztatón.

 

A legnagyobb gond az, hogy értelmezhető és homályos a közbeszerzési eljárások jogszabálya, mondta Csuzi István. Ennek következtében előfordul, hogy egy alkatrészt, amelynek piaci ára 550 lej, a közbeszerzési eljárás alkalmazása nyomán 176 eurónak megfelelő összegért tudnak megvásárolni. Így aztán alkatrésztartalékaik gyakorlatilag nincsenek, s ha például elromlik egy busz, egy napig ki kell vonni a közlekedésből, hogy időközben beszerezhessék azt, ami kell. „Mintha szervezett rablás lenne” -jegyezte meg az igazgató, aki egyúttal arról is beszámolt: az üzemanyag árát viszont más vállalatokhoz képest kedvezőbben tudták kialkudni.

Költségek

Purge Ioan gazdasági igazgató elmondta: a tavalyi év sok szempontból bizonyult hasonlónak 2011-hez, ismét néhány tízezer lejes nyereséggel zárták az évet. Tavaly összesen 5 millió 200 ezer kilométert tettek meg járműveik; igyekeztek tovább csökkenteni az alkatrészekkel és fogyóeszközökkel kapcsolatos költségeiket – ez jelenleg kétmillió lej alatt van, miközben 2009-ben meghaladta a 2,5 millió lejt. Az üzemanyaggal járó költségeik viszont lényegesen nőttek 2009 óta, egyrészt mert akkor kilenc autóbuszútvonal létezett, jelenleg pedig tizenhét, ezenkívül az üzemanyag is folyamatosan drágult. Tavaly 5,9 millió lejt fizettek az üzemanyagért, míg 2009-ben 4,3 millió lejt. Az áramfogyasztásuk is többe kerül, tavaly meghaladta a 3 millió lejt, ez 8%-kal több, mint 2011-ben. „Ez persze kellemetlenséget okoz, hiszen két éve szinte változatlan nálunk a jegyek és a bérletek ára” – hangzott el.

SMS-sel

Alkalmazottaik száma tavaly 670-ről 638-ra csökkent, tudtuk meg. A fizetéseket igyekeztek az inflációhoz igazítani, évente körülbelül 5%-kal nőttek. Tavalyi jövedelmük összesen 48 millió lej volt, ebből 19 millió lejt az önkormányzattól kaptak, viszont ebbe az összegbe beletartozik az is, amit a kedvezményes áron kiadott bérletek fejében kaptak vissza.

Terveik között szerepel egy olyan szolgáltatás bevezetése, mely lehetővé teszi, hogy a kártyákat SMS segítségével telefonról is fel lehessen tölteni. Erről azonban még nem tudnak részleteket, jelenleg folyamatban van a közbeszerzési eljárás.

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón: míg 2009-ben egy autóbusz 109 kilométert tett meg, tavaly ez az érték 250 kilométer volt. Tavaly egyébként négy használt utánfutós villamost és egy külön utánfutót sikerült vásárolniuk, s az idén ismét szeretnének öt utánfutós villamost beszerezni.

Csuzi István elmondta: jelenleg átfogó elemzést végeznek, melyből azt szeretnék kideríteni, hogy milyen változtatásokra lenne szükség, hogy jobban és gazdaságosabban tudjanak működni. Várják a lakosoknak az ilyen irányú észrevételeit is.

Neumann Andrea