„Megerősödhet az RMDSZ”

„Megerősödhet az RMDSZ”
Nagyvárad – Szabó Ödön, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke az elmúlt napok tüntetéseivel kapcsolatban azt nyilatkozta: higgadtságra, bölcsességre és a közös út keresésére van szükség.

 

 

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint teljesen normális, hogy akik valami miatt elégedetlenek, megpróbálják valamilyen formában kifejezésre juttatni panaszaikat. Ennek több módja létezik: az egyik, hogy a nyilvánosság elé állnak, a másik, hogy javaslattételekkel élnek az általuk gondolt megoldásokat illetően, amennyiben pedig e kettő valamilyen okból kifolyólag nem jön össze, tüntetést is szervezhetnek, hiszen bármilyen demokrácia alapvető jogai közé tartozik a demonstrálás lehetősége. Más dolog viszont, hogy ezen ellenvélemények hangoztatásának nem tesz jót, ha olyan elemek keverednek a tüntetők közé, akik provokálással és balhékkal zavarják meg a valószínűleg jó szándékú emberek békés megmozdulását. Ezeknek a huligánoknak az akciói tehát elitélendőek, mivel egyebek mellett nem tesznek jót az ország külföldi megitélésének sem, sőt, gazdasági hatásaik is lehetnek, ugyanis elveszhet a befektetői bizalom, egyes beruházók meggondolják, hogy idejöjjenek, illetve továbbra is itt maradjanak Romániában, és a lej is leértékelődhet.

 

Mindenkit érint

 

Az ügyvezető elnök ezért úgy tartja, hogy ez az ügy mindenkit érint, függetlenül attól, hogy milyen álláspontot képvisel a történtekkel kapcsolatban. Szerinte higgadtságra, bölcsességre és a közös útnak a keresésére van szükség, hiszen lényeges, hogy ha valamivel nem értünk egyet, akkor alternatív javaslatokat tudjunk megfogalmazni. Arra emlékeztetett, hogy a szikrát a Raed Arafat melletti békés tüntetés jelentette, amit az RMDSZ egyáltalán nincs miért szégyeljen, hiszen Cseke Attila és Ritli László egészségügyi miniszterek is jól együtt tudott működni a volt helyettes államtitkárral, aki mindkét tárcavezetőt támogatott. Raed Arafatnak Traian Băsescu államfővel támadt konfliktusa, illetve az általa összegründolt szakmai bizottság javasolta reformokkal.

Szabó Ödön szerint ugyanakkor a Bihar megyei lakosok büszkék lehetnek az eddigi RMDSZ-es egészségügyi miniszterek megvalósításaira, elég, ha bemennek valamelyik közkórházba Nagyváradon, Érmihályfalván, Margittán vagy Élesden, és láthatják a néhány évvel ezelőtti és a mostani állapotok közti jelentős különbségeket. Az RMDSZ tehát jól tette a dolgát e téren és az elképzelései beigazolódtak. Az ügyvezető elnök arra hívta fel a figyelmet: a tüntetések célpontja nem az RMDSZ, ami szintén azt bizonyítja, hogy az RMDSZ helyes egészségügypolitikát folytat, és ezt támasztja alá az is, hogy első perctől kezdve azt hangoztatta, hogy az államelnök által javasolt tervezet nem alkalmas általános vitára. A Raed Arafat melletti békés tüntetéseknek tehát pozitív hozadéka is lehet az RMDSZ számára, mely tömörülés szakmai véleményének is köszönhetően megerősődhet úgy a közösségen, mint a kormánykoalíción belül.

 

Ciucur Losonczi Antonius