„Bárki alakíthat mentőszolgálatot”

Lehetetlen helyzetbe kerül a gyorsmentőszolgálat (SMURD), ha az egészségügyi törvény jelenlegi tervezete marad érvényben, nyilatkozta portálunknak dr. Hadrian Borcea, a Bihar megyei SMURD vezetője.

 

 

A hazai gyorsmetőszolgálat nem jogi, hanem operatív struktúra, amely a sürgősségi kórházak és a tűzoltók közötti együttműködésen alapszik. Az új egészségügyi törvény tervezete azt a koncepciót, mely az együttműködés alapját képezi, megszűnteti, s ezzel együtt szinte bárkinek lehetőséget biztosít arra, hogy mentőszolgálatot működtessen – magyarázta dr. Hadrian Borcea, a Bihar megyei SMURD, s a Megyei Kórház sürgősségi fogadóosztályának vezetője. Ha a törvénytervezetet a jelenlegi formájában hagyják jóvá, gyakorlatilag bármely taxitársaság alakíthat „mentőszolgálatot”, mely szintén kormánytámogatásban részesül majd.

 

Káosz

 

Ebből egy sor probléma adódhat, tudtuk meg: egyrészt ugyanaz az összeg többfelé fog osztódni, a mentőszolgálatok ugyanis nem az ellátott esetek száma szerint, hanem a készenlétért kapják a pénzt. Másfelöl, mivel a mentőszolgálatok nem lesznek kötelesek ellátni az eseteket, előfordulhat, hogy bizonyos esetekben nem fognak kimenni, egyszerűen csak azért, mert nem lesz számukra kifizetődő. Így meglehet, hogy a nehezen megközelíthető településekre nem mennek majd ki a mentőszolgálatok, s a súlyos esetek ellátását szintén esetlegesen vállalják majd el. „Bárki elvállalhat bármit, de senki nem lesz kötelezhető semmire” – mondta dr. Hadrian Borcea. A jelenleg létező mentőszolgálatok szerencsésen kiegészítik egymást, világos feladatköre van a SMURD-nak, a mentőszolgálatnak, valamint a létező magán mentőszolgálatoknak. Ezt az új törvény tervezete szintén megszűnteti – tette hozzá a Bihar megyei SMURD vezetője.

 

Veszélyes

 

„Nem utosló sorban, az új rendszer a kollégáim biztonságát is veszélybe sodorja” – tette hozzá Borcea doktor. A diszpécserszolgálatok ugyanis nem lesznek közvetlen kapcsolatban a segélykérővel, mivel az 112 hívószám diszpécserétől kapják az információt. Így nagy az esélye annak, hogy hiányos vagy téves tájékoztatást nyújtsanak a mentőcsapatoknak.

Mindezek miatt dr. Raed Arafat helyettes államtitkár, a SMURD alapítója a napokban azt nyilatkozta: lemond, ha a tervezetet a jelenlegi formájában hagyják jóvá. Kérdésünkre, hogy dr. Hadrian Borcea is fontolgatja-e lemondást, a Bihar megyei SMURD vezető azt válaszolta: egyelőre nem mond le, viszont ha azt tapasztalja, hogy az új rendszer veszélybe sodorja a betegek életét, akkor nem fog ennek részese lenni, s inkább máshol keres állást. „Jelenleg örömmel végzem a munkámat. Nem nem vagyok hajlandó egy olyan rendszerben dolgozni, melyben nem hiszek” – tette hozzá.

 

Neumann Andrea