„Aki korpa közé keveredik…”

Akt.:
„Aki korpa közé keveredik…”
Pár nagyváradi vonatkozású, „civilnek mondott eseményre” reagáltak pénteki sajtótájékoztatójukon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezetének vezetői.

 

 

Szeretnénk néhány gondolatot összefoglalni arról, hogy mi történik Nagyváradon a helyi RMDSZ rábólintása mellett, indította a pénteki sajtótájékoztatót Török Sándor, a Bihar megyei EMNT elnöke. A Váradon is zajló kormányellenes tüntetések kapcsán megemlítette: az emberek elégedetlenségét a rossz döntések sora és a megszorítások (a nyugdíjak befagyasztása, a közalkalmazottak fizetésének csökkentése) váltották ki, amelyekben „a mi érdekképviseletünknek is szerepe van”. A megyei EMNT-elnök szerint az RMDSZ-nek fel kellene emelnie a szavát a köz érdekében, és hangoztatnia kellene azt, amit immár az IMF is bátorít Romániára vonatkozó ajánlásában, nevezetesen a fizetések és a nyugdíjak emelését. Az RMDSZ „megalkuvó politikát” folytat a kormánnyal szemben, amivel a magyarok hírét és hitelét rontják – vélekedett Török Sándor, a Magyar Kultúra Napja kapcsán szervezett helyi ünnepségekkel kapcsolatosan megfogalmazva: nem hiteles, hogy azok állnak az előtérben ilyenkor, akikhez köthető a váradi magyar utcanevekkel kapcsolatos botrány, és akik ’90-ben féltek elénekelni a magyar Himnuszt a színházban.

 

Közlemény

 

Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke szerint „hitelt vesztett társaság munkálkodik a Bihar megyei RMDSZ élén”, példának hozva fel, hogy Biró Rozália annak idején még csak bocsánatot sem kért a „botrányos utcanév fordítások” miatt. Mint megtudtuk, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnöksége közleményben kívánja felhívni mindenki figyelmét arra, hogy az „RMDSZ-nek milyen viselt dolgai vannak”. „…mint rossz szellemeket, megidézzük azokat a személyiségeket, akiket a Bihar megyei és nagyváradi RMDSZ látott vendégül az elmúlt években”, áll a közleményben, amely szerint „a rossz emlékű, nyolcéves MSZP-s, SZDSZ-es kormányzás alatt a Bihar megyei és nagyváradi RMDSZ képviselői szinte kivétel nélkül csak MSZP-s és SZDSZ-es politikusokat és hozzájuk kötődő történészeket, írókat hívtak Nagyváradra”. Horn Gyula, Kuncze Gábor, Demszky Gábor, Mesterházy Attila, Aczél Endre, Nyakó István és Újhelyi István nevének említése mellett felhívják a figyelmet arra is, hogy „vendégük volt Gyurcsány Ferenc, akit egyedül a nagyváradi RMDSZ látott vendégül a határon túli szervezetek közül. Nem csoda, hiszen egyik Bihar megyei parlamenti képviselőjük a sajtóban nyilatkozva kijelentette: «Nem találok semmi kivetnivalót Gyurcsány őszödi beszédében»”.

 

Szacsvay Akadémia

 

A közlemény kitér a Szacsvay Akadémia rendezvénysorozatra is, „ahová nagyrészt az MSZP-s, balliberális eszmerendszert képviselő előadókat hívtak meg, de több gyanútlan, jóhiszemű, a nagyváradi RMDSZ kétes ügyeiről, nemzetrontó vendégeiről mit sem tudó előadót is vendégül láttak”, épp ezért „felkérjük a magyar nemzet ügyét és sorsát szívén viselő művészeket, tudósokat, politikusokat és a közélet minden szereplőjét, jól gondolják meg,be szeretnének-e állni ebbe a sorba, szeretnének ezek után is a nagyváradi RMDSZ vendége lenni? Mi figyelmükbe ajánljuk ősi népi bölcsességünket: «Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók!»” – zárul az EMNT megyei elnökségének a közleménye.

Tököli Magdolna

Címkék: ,