„A diáknak is dolgoznia kell”

„A diáknak is dolgoznia kell”
Néhány váradi iskola igazgatójának a véleményét kérdeztük az idei pótérettségi eredményeiről az adott iskolákban. Van, ahol jól szerepeltek a diákok, másutt kevésbé.

 

„Nem lettek jók a pótérettségi eredményei, de ez van. Utána fogunk járni, hogy hol lehet a hiba” – válaszolt kérdésünkre Szabó Zsuzsa, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna református gimnázium igazgatója. Sokan buktak matematikából és románból, tette hozzá, s amint az egyik matematikatanár elmondta, a tízest ugyan nehéz volt elérni, az átmenő jegy viszont a legtöbbek számára nem kellett volna gondot jelentsen. „Nem lehet mindent arra fogni, hogy nehezek voltak a tételek. A diáknak is dolgoznia kell, az iskola és a felkészítő önmagában nem elég. Komolyabban kell venni a tanulást. Két hónap pedig nem elég arra, hogy behozzák azt, amit négy éven keresztül elmulasztottak” – mondta az iskolaigazgató. Egyébként mind a három sikeresen pótérettségizett diák az idén végzett. „A régieknek csak akkor kellene jelentkezniük, ha úgy érzik, hogy felkészültek, másképp nincs értelme” – tette hozzá Szabó Zsuzsa.

Jobban szerepeltek

„Elég szép eredményt értünk el, a statisztikát leginkább a tavalyiak rontották, de így is 47% az átmeneteli arány, s az óvások után lehet, hogy elérjük az 50%-ot is” – mondta Zalder Éva, a Szent Lászó római katolikus gimnázium igazgatója. Nemcsak az országos statisztikához, hanem az iskola tavalyi eredményeihez képest is jók a mostaniak, tudtuk meg. Tavaly a matematika sokat rontott ez eredményeken, az idén a diákok sokkal jobban szerepeltek.

Nagyjából hasonlóak az eredmények a tavalyihoz, a pótérettségizők fele ment át a vizsgán a Mihai Eminescu főgimnáziumban végzettek közül. „Többnek is sikerülhetett volna, de ez van” – mondta Hochhauser Enikő aligazgató. Mint hozzátette, jó, hogy a tavaly végzettek közül is átjutottak most egy páran, az idén végzettek közül pedig vannak, akik kifejezetten jó eredményt értek el.

Más években a vizsgázók 95%-a átmegy a pótérettségin, most huszonhét fiatalnak sikerült a pótérettségije – tudtuk meg Tóth Mártától, az Ady Endre középiskola igazgatójától. „Az érettségizőktől azt hallottam, hogy a tételek most jóval nehezebbek voltak, mint a korábbi érettségin. A magyar tételek nekem nem tűntek nehezebbeknek, mint korábban, nem tudom, a diákok miért érezték úgy. Az viszont tény, hogy aki négy éven keresztül nem készül, két hónap alatt csak nagyon nagy önfeláldozással és szorgalommal tudja behozni a lemaradást” – jelentette ki az iskolaigazgató.

Neumann Andrea

Címkék: ,